Η βλεφαροπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση για τη βελτίωση της εμφάνισης των βλεφάρων αλλά πολλές φορές βελτιώνονται και λειτουργικά ενοχλήματα. Βλεφαροπλαστική μπορεί να γίνει στα άνω βλέφαρα και στα κάτω βλέφαρα ξεχωριστά ή ταυτόχρονα ανάλογα με το πρόβλημα.

Η βλεφαροπλαστική μπορεί να θεραπεύσει:

 • Το χαλαρό ή κρεμάμενο δέρμα που δημιουργεί πτυχώσεις ή διαταράσσει το φυσικό περίγραμμα του άνω βλεφάρου και ενίοτε εμποδίζει την όραση δημιουργώντας και κόπωση στο διάβασμα ή στην τηλεόραση
 • Την περίσσεια λίπους που εμφανίζεται ως πρήξιμο γενικότερα και σαν σακούλες κάτω από τα μάτια
 • Τα πεσμένα κάτω βλέφαρα που αποκαλύπτουν περισσότερο το λευκό του οφθαλμού
 • Την περίσσεια δέρματος και τις λεπτές ρυτίδες του κάτω βλεφάρου

Στις περιπτώσεις πτώσης του ενός ή και των δύο βλεφάρων η πάθηση ονομάζεται βλεφαρόπτωση και ακολουθείται διαφορετική επέμβαση που μπορείτε να την συζητήσετε με τον Πλαστικό Χειρουργό σας.

Προεγχειρητικά, με τον Πλαστικό Χειρουργό σας θα συζητήσετε επίσης για:

 • Το ιατρικό ιστορικό σας
 • Τυχόν παθήσεις, αλλεργίες σε φάρμακα
 • Τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή, αλκοόλ, κάπνισμα
 • Προηγούμενες επεμβάσεις
 • Πιθανούς παράγοντες κινδύνου
 • Τις χειρουργικές επιλογές σας ανάλογα με την μέθοδο
 • Τα πιθανά αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης και τις πιθανές επιπλοκές.

Τέλος, συνήθως λαμβάνονται προεγχειρητικές φωτογραφίες για τη μελέτη της επέμβασης αλλά και για λόγους σύγκρισης μετεγχειρητικά.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε όλες τις πτυχές της διαδικασίας της επέμβασης σας και να λύσετε όλες τις απορίες με τον Πλαστικό Χειρουργό σας έχοντας κατα νου ότι θα υποβληθείτε σε μια χειρουργική επέμβαση για την βελτίωση του σώματος σας. Η απόφαση για την επέμβαση σας θα πρέπει να είναι απόλυτα προσωπική χωρίς να επηρρεάζεστε από το περιβάλλον σας ή συγκεκριμένες καταστάσεις του προσωπικού σας βίου. Μην ξεχνάτε ότι η επέμβαση στην οποία θα υποβληθείτε είναι χειρουργική, περιλαμβάνει ουλές και οι προσδοκίες σας θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές.Ο Πλαστικός Χειρουργός σας θα σας βοηθήσει σε αυτό, αναλύοντας σας επακριβώς τα βήματα της επέμβασης αυτής καθώς και τα προσδοκόμενα αποτελέσματα.

Για την λήψη της απόφασης σας θα πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας τα παρακάτω:

 • Είστε όντως Πλαστικός Χειρουργός με αναγνωρισμένο τίτλο ειδικότητας στην Ελλάδα και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής;
 • Είμαι καλός/καλή υποψήφιος/α για αυτή τη διαδικασία όσον αφορά τη γενική κατάσταση της υγείας μου και με βάση το πρόβλημά μου;
 • Πού και πώς θα πραγματοποιήσετε την επέμβαση μου;
 • Τι χειρουργική τεχνική συνιστάται για μένα;
 • Πόσο καιρό ανάρρωσης υπολογίζετε μετεγχειρητικά, και τι είδους βοήθεια θα χρειαστώ κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης μου;
 • Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι επιπλοκές που σχετίζονται με τη διαδικασία μου;
 • Πώς αντιμετωπίζονται οι πιθανές επιπλοκές;
 • Πώς επηρρεάζεται το αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου;
 • Πότε μπορώ να επανέλθω στην καθημερινή μου δραστηριότητα και στην σωματική άσκηση;

Πριν το χειρουργείο μπορεί να σας ζητηθεί πλήρης κλινικοεργαστηριακός έλεγχος, ρύθμιση της φαρμακευτικής σας αγωγής και της διατροφής σας καθώς και διακοπή του καπνίσματος.

Διεγχειρητικά

Η επέμβαση της βλεφαροπλαστικής περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

 1. Αναισθησία
  Η αναισθησία που χορηγείται είναι συνήθως τοπική. Ενδέχεται όμως να χρησιμοποιηθούν επικουρικά και άλλες μορφές αναισθησίας. Ο γιατρός σας θα σας συστήσει την καλύτερη επιλογή για εσάς.
 2. Τομές και επέμβαση
  Τα άνω βλέφαρα μπορούν να διορθωθούν με μια ατρακτοειδή τομή με την οποία αφαιρείται η περίσσεια του δέρματος και δια της οποίας μπορεί να πραγματοποιηθεί αφαίρεση ή επανατοποθέτηση του πλεονάζοντος λίπους καθώς και επεξεργασία του σφιγκτήρα μυός των βλεφάρων.
  Τα κάτω βλέφαρα μπορούν να διορθωθούν με μια τομή ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες. Με την τομή αυτή αφαιρείται το υπερβολικό δέρμα στο κάτω βλέφαρο και το υπερβολικό λίπος μπορεί πάλι να επανατοποθετηθεί ή να αφαιρεθεί. Εναλλακτικά η τομή μπορεί να γίνει στον επιπεφυκότα (στο εσωτερικό των βλεφάρων) για την αναδιανομή ή αφαίρεση του υπερβολικού λίπους. Η τεχνική αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί δέρμα.
 3. Συρραφή
  Οι τομές συρράπτονται συνήθως με μη απορροφήσιμα ράμματα και τοποθετούνται αυτοκόλλητες ταινίες.Τα ράμματα αφαιρούνται σε 5-8 ημέρες περίπου και ανάλογα με την περίπτωση.

Μετεγχειρητικά

Μετά την επέμβαση ακολουθεί συνήθως παγοθεραπεία ή/και επίδεση για την μείωση κατά το δυνατόν του οιδήματος και της πιθανότητας αιματωμάτων.

Θα πρέπει να σας δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες για τη φροντίδα του χειρουργικού τραύματος, τη φαρμακευτική αγωγή, και για τις επισκέψεις που θα χρειαστούν μετεγχειρητικά για την παρακολούθηση της επέμβασης από τον πλαστικό χειρουργό σας καθώς και για την ατομική σας υγιεινή, την επανέναρξη της σωματικής άσκησης και την σταδιακή επανένταξη στην καθημερινότητα.

Τα αποτελέσματα μετά την επέμβαση θα είναι μόνιμα αλλά επηρρεάζονται σε ένα βαθμό σε βάθος χρόνου από την ηλικία και την ηλιακή έκθεση. Ο Πλαστικός Χειρουργός σας θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για την βελτιστοποίηση και την μακροβιότητα του αποτελέσματος καθώς και για την φροντίδα των ουλών.