Η βραχιονοπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται η περίσσεια δέρματος και λίπους των βραχιόνων με σκοπό την μείωση της περιφέρειας τους καθώς και την ομοιογένεια του σχήματος τους.

Οι διακυμάνσεις του βάρους, η ηλικία καθώς και η κληρονομικότητα μπορεί να είναι η αιτία για την χαλάρωση του δέρματος των βραχιόνων. Αυτή η εικόνα ελάχιστα μπορεί να βελτιωθεί με την σωματική άσκηση και η πλαστική χειρουργική επέμβαση αποτελεί την οριστική λύση στο πρόβλημα.

Προεγχειρητικά, με τον Πλαστικό Χειρουργό σας θα συζητήσετε για:

 • Το ιατρικό ιστορικό σας
 • Τυχόν παθήσεις, αλλεργίες σε φάρμακα
 • Τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή, αλκοόλ, κάπνισμα
 • Προηγούμενες επεμβάσεις
 • Πιθανούς παράγοντες κινδύνου
 • Τις χειρουργικές επιλογές σας ανάλογα με την μέθοδο
 • Τα πιθανά αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης και τις πιθανές επιπλοκές.

Τέλος, συνήθως λαμβάνονται προεγχειρητικές φωτογραφίες για τη μελέτη της επέμβασης αλλά και για λόγους σύγκρισης μετεγχειρητικά.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε όλες τις πτυχές της διαδικασίας της επέμβασης σας και να λύσετε όλες τις απορίες με τον Πλαστικό Χειρουργό σας έχοντας κατα νου ότι θα υποβληθείτε σε μια χειρουργική επέμβαση για την βελτίωση του σώματος σας. Η απόφαση για την επέμβαση σας θα πρέπει να είναι απόλυτα προσωπική χωρίς να επηρρεάζεστε από το περιβάλλον σας ή συγκεκριμένες καταστάσεις του προσωπικού σας βίου. Μην ξεχνάτε ότι η επέμβαση στην οποία θα υποβληθείτε είναι χειρουργική, περιλαμβάνει ουλές και οι προσδοκίες σας θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές.Ο Πλαστικός Χειρουργός σας θα σας βοηθήσει σε αυτό, αναλύοντας σας επακριβώς τα βήματα της επέμβασης αυτής καθώς και τα προσδοκόμενα αποτελέσματα.

Για την λήψη της απόφασης σας θα πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας τα παρακάτω:

 • Είστε όντως Πλαστικός Χειρουργός με αναγνωρισμένο τίτλο ειδικότητας στην Ελλάδα και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής;
 • Είμαι καλός/καλή υποψήφιος/α για αυτή τη διαδικασία όσον αφορά τη γενική κατάσταση της υγείας μου και με βάση το πρόβλημά μου;
 • Πού και πώς θα πραγματοποιήσετε την επέμβαση μου;
 • Τι χειρουργική τεχνική συνιστάται για μένα;
 • Πόσο καιρό ανάρρωσης υπολογίζετε μετεγχειρητικά, και τι είδους βοήθεια θα χρειαστώ κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης μου;
 • Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι επιπλοκές που σχετίζονται με τη διαδικασία μου;
 • Πώς αντιμετωπίζονται οι πιθανές επιπλοκές;
 • Πώς επηρρεάζεται το αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου;
 • Πότε μπορώ να επανέλθω στην καθημερινή μου δραστηριότητα και στην σωματική άσκηση;

Πριν το χειρουργείο μπορεί να σας ζητηθεί πλήρης κλινικοεργαστηριακός έλεγχος, ρύθμιση της φαρμακευτικής σας αγωγής και της διατροφής σας καθώς και διακοπή του καπνίσματος.

Διεγχειρητικά

Η επέμβαση της βραχιονοπλαστικής περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

 1. Αναισθησία
  Η αναισθησία που χορηγείται είναι συνήθως γενική. Ενδέχεται όμως να χρησιμοποιηθούν και άλλες μορφές αναισθησίας. Ο γιατρός σας θα σας συστήσει την καλύτερη επιλογή για εσάς.
 2. Τομές και επέμβαση
  Το μήκος και ο σχεδιασμός της τομής της βραχιονοπλαστικής εξαρτάται από το μέγεθος του βραχίονα και την περίσσεια του δέρματος που πρέπει να αφαιρεθεί και είναι συνήθως μια ευθεία ή ένα «Τ» με το ένα σκέλος μέσα στη μασχάλη.
  Οι τομές τοποθετούνται γενικά στο εσωτερικό ή στο πίσω μέρος του βραχίονα και μπορεί να επεκταθούν από την μασχάλη έως τον αγκώνα. Σε περίπτωση περίσσειας λίπους αυτό μπορεί να αφαιρεθεί άμεσα ή να προηγηθεί στο ίδιο χειρουργείο λιποαναρρόφηση.
 3. Συρραφή
  Οι τομές σας θα κλείσουν είτε με απορροφητικά ράμματα ή ράμματα που θα αφαιρεθούν μέσα σε μία έως δύο εβδομάδες μετά την βραχιονοπλαστική.

Μετεγχειρητικά

Μετά την επέμβαση ακολουθεί επίδεση των βραχιόνων και συνήθως τοποθετείται ένα ελαστικό γιλέκο με μανίκια που ασκούν πίεση για την επιτάχυνση της επούλωσης και την μείωση του οιδήματος και της πιθανότητας αιματωμάτων. Μια μικρή παροχέτευση ενδέχεται μερικές φορές να τοποθετηθεί προσωρινά κάτω από το δέρμα για να παροχετευθεί οποιαδήποτε περίσσεια αίματος ή υγρού.

Θα πρέπει να σας δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες για τη φροντίδα του χειρουργικού τραύματος, τη φαρμακευτική αγωγή, και για τις επισκέψεις που θα χρειαστούν μετεγχειρητικά για την παρακολούθηση της επέμβασης από τον πλαστικό χειρουργό σας καθώς και για την ατομική σας υγιεινή, την επανέναρξη της σωματικής άσκησης και την σταδιακή επανένταξη στην καθημερινότητα.

Τα αποτελέσματα μετά την επέμβαση θα είναι μόνιμα αλλά επηρρεάζονται σε ένα βαθμό σε βάθος χρόνου από πιθανές μεγάλες μεταβολές βάρους, την ηλικία και την σωματική άσκηση. Ο Πλαστικός Χειρουργός σας θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για την βελτιστοποίηση και την μακροβιότητα του αποτελέσματος καθώς και για την φροντίδα των ουλών.