Η γυναικομαστία στους άνδρες ή ανδρική μεγαλομαστία όπως αλλιώς ονομάζεται είναι μια πάθηση η οποία μπορεί να οφείλεται σε ποικίλα αίτια.

Μερικά από αυτά είναι η κληρονομικότητα και οι γονιδιακοί παράγοντες, οι ορμονικές διαταραχές, η λήψη ορισμένων φαρμάκων, η παχυσαρκία και η ηλικία. Σπάνια, η υπερτροφία του μαστού στον άντρα μπορεί να σχετίζεται με καρκίνο του μαστού ή με καρκίνο των όρχεων και για αυτό είναι απαραίτητος ο κλινικοεργαστηριακός έλεγχος. Στη γυναικομαστία μπορεί να έχουμε περίσσεια λίπους, υπερβολική ανάπτυξη του μαστικού αδένα, συνδυασμό των ανωτέρω και μερικές φορές υπερβολική περίσσεια δέρματος. Η κλασική γυναικομαστία αναπτύσσεται αμφοτερόπλευρα ενώ σε μερικές περιπτώσεις ετερόπλευρα.

Προεγχειρητικά, με τον Πλαστικό Χειρουργό σας θα συζητήσετε για:

 • Το ιατρικό ιστορικό σας
 • Τυχόν παθήσεις, αλλεργίες σε φάρμακα
 • Τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή, αλκοόλ, κάπνισμα
 • Προηγούμενες επεμβάσεις
 • Πιθανούς παράγοντες κινδύνου
 • Τις χειρουργικές επιλογές σας ανάλογα με την μέθοδο
 • Τα πιθανά αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης και τις πιθανές επιπλοκές.

Τέλος, συνήθως λαμβάνονται προεγχειρητικές φωτογραφίες για τη μελέτη της επέμβασης αλλά και για λόγους σύγκρισης μετεγχειρητικά.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε όλες τις πτυχές της διαδικασίας της επέμβασης σας και να λύσετε όλες τις απορίες με τον Πλαστικό Χειρουργό σας έχοντας κατα νου ότι θα υποβληθείτε σε μια χειρουργική επέμβαση για την βελτίωση του σώματος σας. Η απόφαση για την επέμβαση σας θα πρέπει να είναι απόλυτα προσωπική χωρίς να επηρρεάζεστε από το περιβάλλον σας ή συγκεκριμένες καταστάσεις του προσωπικού σας βίου. Μην ξεχνάτε ότι η επέμβαση στην οποία θα υποβληθείτε είναι χειρουργική, περιλαμβάνει ουλές και οι προσδοκίες σας θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές.Ο Πλαστικός Χειρουργός σας θα σας βοηθήσει σε αυτό, αναλύοντας σας επακριβώς τα βήματα της επέμβασης αυτής καθώς και τα προσδοκόμενα αποτελέσματα.

Για την λήψη της απόφασης σας θα πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας τα παρακάτω:

 • Είστε όντως Πλαστικός Χειρουργός με αναγνωρισμένο τίτλο ειδικότητας στην Ελλάδα και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής;
 • Είμαι καλός/καλή υποψήφιος/α για αυτή τη διαδικασία όσον αφορά τη γενική κατάσταση της υγείας μου και με βάση το πρόβλημά μου;
 • Πού και πώς θα πραγματοποιήσετε την επέμβαση μου;
 • Τι χειρουργική τεχνική συνιστάται για μένα;
 • Πόσο καιρό ανάρρωσης υπολογίζετε μετεγχειρητικά, και τι είδους βοήθεια θα χρειαστώ κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης μου;
 • Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι επιπλοκές που σχετίζονται με τη διαδικασία μου;
 • Πώς αντιμετωπίζονται οι πιθανές επιπλοκές;
 • Πώς επηρρεάζεται το αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου;
 • Πότε μπορώ να επανέλθω στην καθημερινή μου δραστηριότητα και στην σωματική άσκηση;

Πριν το χειρουργείο μπορεί να σας ζητηθεί πλήρης κλινικοεργαστηριακός έλεγχος, ρύθμιση της φαρμακευτικής σας αγωγής και της διατροφής σας καθώς και διακοπή του καπνίσματος.

Διεγχειρητικά

Η επέμβαση της γυναικομαστίας περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

 1. Αναισθησία
  Η αναισθησία που χορηγείται είναι συνήθως γενική. Ενδέχεται όμως να χρησιμοποιηθούν και άλλες μορφές αναισθησίας. Ο γιατρός σας θα σας συστήσει την καλύτερη επιλογή για εσάς.
 2. Τομές και επέμβαση
  Μια μικρή γυναικομαστία μπορεί να αντιμετωπιστεί δια μέσου μιας μικρής τομής στο περιφερικό όριο της θηλαίας άλω. Από εκεί σε περίσσεια λίπους πραγματοποιείται λιποαναρρόφηση και σε περίπτωση υπερτροφίας του μαστικού αδένα χειρουργική εκτομή ή και τα δύο. Σε περιπτώσεις μεγάλης γυναικομαστίας συνυπάρχει και περίσσεια δέρματος που θα πρέπει και αυτό να αφαιρεθεί ακολουθώντας τεχνικές μειωτικής μαστεκτομής.Οι ουλές σε αυτή την περίπτωση δεν περιορίζονται στο όριο της θηλαίας άλω αλλά είναι εμφανείς στο δέρμα και μπορεί να έχουν διάφορα σχήματα ανάλογα με την τεχνική. (Βλέπε μειωτική μαστού)
 3. Συρραφή
  Οι τομές συρράπτονται συνήθως με απορροφήσιμα ράμματα.Σε μερικές περιπτώσεις είναι απαραίτητη η χρήση παροχετεύσεων για τη συλλογή υγρών.

Μετεγχειρητικά

Μετά την επέμβαση ακολουθεί επίδεση των μαστών και συνήθως τοποθετείται ένα ειδικό ελαστικό γιλέκο.

Θα πρέπει να σας δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες για τη φροντίδα του χειρουργικού τραύματος, τη φαρμακευτική αγωγή, και για τις επισκέψεις που θα χρειαστούν μετεγχειρητικά για την παρακολούθηση της επέμβασης από τον πλαστικό χειρουργό σας καθώς και για την ατομική σας υγιεινή, την επανέναρξη της σωματικής άσκησης και την σταδιακή επανένταξη στην καθημερινότητα.

Τα αποτελέσματα μετά την επέμβαση θα είναι μόνιμα αλλά επηρρεάζονται σε ένα βαθμό σε βάθος χρόνου από πιθανές μεγάλες μεταβολές βάρους, την ηλικία και την σωματική άσκηση. Ο Πλαστικός Χειρουργός σας θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για την βελτιστοποίηση και την μακροβιότητα του αποτελέσματος καθώς και για την φροντίδα των ουλών.