Η ωτοπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση η οποία χρησιμοποιείται για την διόρθωση των ανατομικών ανωμαλιών των αυτιών οι οποίες είναι φανερές κατά την γέννηση ή γίνονται προφανείς με την ανάπτυξη.

Με την ωτοπλαστική διορθώνονται κυρίως τα προεξέχοντα αυτιά που εμφανίζονται σε μία ή και στις δύο πλευρές, τα πολύ μεγάλα αυτιά και διάφορες άλλες ανωμαλίες διάπλασης. Τα παιδιά που χρειάζονται ωτοπλαστική είναι καλό να χειρουργούνται λίγο πριν την ηλικία των 5-6 ετών και για λόγους που έχουν να κάνουν με την ομαλότερη ένταξη τους στο σχολικό περιβάλλον.

Προεγχειρητικά, με τον Πλαστικό Χειρουργό σας θα συζητήσετε επίσης για:

 • Το ιατρικό ιστορικό σας
 • Τυχόν παθήσεις, αλλεργίες σε φάρμακα
 • Τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή, αλκοόλ, κάπνισμα
 • Προηγούμενες επεμβάσεις
 • Πιθανούς παράγοντες κινδύνου
 • Τις χειρουργικές επιλογές σας ανάλογα με την μέθοδο
 • Τα πιθανά αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης και τις πιθανές επιπλοκές.

Τέλος, συνήθως λαμβάνονται προεγχειρητικές φωτογραφίες για τη μελέτη της επέμβασης αλλά και για λόγους σύγκρισης μετεγχειρητικά.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε όλες τις πτυχές της διαδικασίας της επέμβασης σας και να λύσετε όλες τις απορίες με τον Πλαστικό Χειρουργό σας έχοντας κατά νου ότι θα υποβληθείτε σε μια χειρουργική επέμβαση για την βελτίωση του σώματος σας. Η απόφαση για την επέμβαση σας θα πρέπει να είναι απόλυτα προσωπική χωρίς να επηρεάζεστε από το περιβάλλον σας ή συγκεκριμένες καταστάσεις του προσωπικού σας βίου. Μην ξεχνάτε ότι η επέμβαση στην οποία θα υποβληθείτε είναι χειρουργική, περιλαμβάνει ουλές και οι προσδοκίες σας θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές. Ο Πλαστικός Χειρουργός σας θα σας βοηθήσει σε αυτό, αναλύοντας σας επακριβώς τα βήματα της επέμβασης αυτής καθώς και τα προσδοκόμενα αποτελέσματα.

Για την λήψη της απόφασης σας θα πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας τα παρακάτω:

 • Είστε όντως Πλαστικός Χειρουργός με αναγνωρισμένο τίτλο ειδικότητας στην Ελλάδα και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής;
 • Είμαι καλός/καλή υποψήφιος/α για αυτή τη διαδικασία όσον αφορά τη γενική κατάσταση της υγείας μου και με βάση το πρόβλημά μου;
 • Πού και πώς θα πραγματοποιήσετε την επέμβαση μου;
 • Τι χειρουργική τεχνική συνιστάται για μένα;
 • Πόσο καιρό ανάρρωσης υπολογίζετε μετεγχειρητικά, και τι είδους βοήθεια θα χρειαστώ κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης μου;
 • Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι επιπλοκές που σχετίζονται με τη διαδικασία μου;
 • Πώς αντιμετωπίζονται οι πιθανές επιπλοκές;
 • Πώς επηρεάζεται το αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου;
 • Πότε μπορώ να επανέλθω στην καθημερινή μου δραστηριότητα και στην σωματική άσκηση;

Πριν το χειρουργείο μπορεί να σας ζητηθεί πλήρης κλινικοεργαστηριακός έλεγχος, ρύθμιση της φαρμακευτικής σας αγωγής και της διατροφής σας καθώς και διακοπή του καπνίσματος.

Διεγχειρητικά

Η επέμβαση της ωτοπλαστικής περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

 1. Αναισθησία
  Η αναισθησία που χορηγείται είναι συνήθως τοπική. Ενδέχεται όμως να χρησιμοποιηθούν επικουρικά και άλλες μορφές αναισθησίας. Ο γιατρός σας θα σας συστήσει την καλύτερη επιλογή για εσάς.
 2. Τομές και επέμβαση
  Οι τομές γίνονται γενικά στην πίσω επιφάνεια του αυτιού. Όταν οι τομές είναι απαραίτητες στο μπροστινό μέρος του αυτιού, γίνονται μέσα στις πτυχώσεις του για να τις κρύψουν. Από την πίσω τομή γίνεται αποκόλληση του δέρματος από τον χόνδρο και όλες οι παρεμβάσεις γίνονται στον χόνδρο αφαιρώντας ή συμπλησιάζοντας τμήματα του. Στη συνέχεια το δέρμα συρράπτεται στην αρχική του θέση ενώ ενδέχεται να αφαιρεθεί πιθανή περίσσεια αυτού. Σε περιπτώσεις που είναι αναγκαία η μείωση του μεγέθους του αυτιού τότε συνήθως αφαιρείται ένα τριγωνικό τμήμα στην περιφέρεια του και τα άκρα συρράπτονται.
 3. Συρραφή
  Μπορεί να χρησιμοποιηθούν απορροφήσιμα και μη απορροφήσιμα ράμματα τα οποία αφαιρούνται σε μία με δύο εβδομάδες ανάλογα με την περίπτωση.

Μετεγχειρητικά

Μετά την επέμβαση ακολουθεί συνήθως πιεστική σχετικά επίδεση για την μείωση κατά το δυνατόν του οιδήματος και της πιθανότητας αιματωμάτων αλλά και την διατήρηση του νέου σχήματος.

Θα πρέπει να σας δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες για τη φροντίδα του χειρουργικού τραύματος, τη φαρμακευτική αγωγή, και για τις επισκέψεις που θα χρειαστούν μετεγχειρητικά για την παρακολούθηση της επέμβασης από τον πλαστικό χειρουργό σας καθώς και για την ατομική σας υγιεινή, την επανέναρξη της σωματικής άσκησης και την σταδιακή επανένταξη στην καθημερινότητα.

Τα αποτελέσματα μετά την επέμβαση θα είναι μόνιμα και σχετικά άμεσα εμφανή, παρά το αρχικό οίδημα αλλά επηρεάζονται σε ένα βαθμό σε βάθος χρόνου από την ηλικία. Ο Πλαστικός Χειρουργός σας θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για την βελτιστοποίηση και την μακροβιότητα του αποτελέσματος καθώς και για την φροντίδα των ουλών.