Ένα λίφτινγκ, ή ρυτιδεκτομή, είναι μια χειρουργική επέμβαση η οποία βελτιώνει τα ορατά σημάδια της γήρανσης στο πρόσωπο και το λαιμό.

Η απώλεια της νεανικότητας στο πρόσωπο μπορεί να οφείλεται σε ποικιλία παραγόντων, εκτός της ηλικίας όπως η απώλεια του λίπους, η βαρύτητα, η ηλιακή έκθεση, ορμονολογικοί παράγοντες, το κάπνισμα, καθώς και η κληρονομικότητα και το στρες.

Προεγχειρητικά, με τον Πλαστικό Χειρουργό σας θα συζητήσετε επίσης για:

 • Το ιατρικό ιστορικό σας
 • Τυχόν παθήσεις, αλλεργίες σε φάρμακα
 • Τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή, αλκοόλ, κάπνισμα
 • Προηγούμενες επεμβάσεις
 • Πιθανούς παράγοντες κινδύνου
 • Τις χειρουργικές επιλογές σας ανάλογα με την μέθοδο
 • Τα πιθανά αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης και τις πιθανές επιπλοκές.

Τέλος, συνήθως λαμβάνονται προεγχειρητικές φωτογραφίες για τη μελέτη της επέμβασης αλλά και για λόγους σύγκρισης μετεγχειρητικά.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε όλες τις πτυχές της διαδικασίας της επέμβασης σας και να λύσετε όλες τις απορίες με τον Πλαστικό Χειρουργό σας έχοντας κατα νου ότι θα υποβληθείτε σε μια χειρουργική επέμβαση για την βελτίωση του σώματος σας. Η απόφαση για την επέμβαση σας θα πρέπει να είναι απόλυτα προσωπική χωρίς να επηρεάζεστε από το περιβάλλον σας ή συγκεκριμένες καταστάσεις του προσωπικού σας βίου. Μην ξεχνάτε ότι η επέμβαση στην οποία θα υποβληθείτε είναι χειρουργική, περιλαμβάνει ουλές και οι προσδοκίες σας θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές. Ο Πλαστικός Χειρουργός σας θα σας βοηθήσει σε αυτό, αναλύοντας σας επακριβώς τα βήματα της επέμβασης αυτής καθώς και τα προσδοκόμενα αποτελέσματα.

Για την λήψη της απόφασης σας θα πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας τα παρακάτω:

 • Είστε όντως Πλαστικός Χειρουργός με αναγνωρισμένο τίτλο ειδικότητας στην Ελλάδα και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής;
 • Είμαι καλός/καλή υποψήφιος/α για αυτή τη διαδικασία όσον αφορά τη γενική κατάσταση της υγείας μου και με βάση το πρόβλημά μου;
 • Πού και πώς θα πραγματοποιήσετε την επέμβαση μου;
 • Τι χειρουργική τεχνική συνιστάται για μένα;
 • Πόσο καιρό ανάρρωσης υπολογίζετε μετεγχειρητικά, και τι είδους βοήθεια θα χρειαστώ κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης μου;
 • Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι επιπλοκές που σχετίζονται με τη διαδικασία μου;
 • Πώς αντιμετωπίζονται οι πιθανές επιπλοκές;
 • Πώς επηρεάζεται το αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου;
 • Πότε μπορώ να επανέλθω στην καθημερινή μου δραστηριότητα και στην σωματική άσκηση;

Πριν το χειρουργείο μπορεί να σας ζητηθεί πλήρης κλινικοεργαστηριακός έλεγχος, ρύθμιση της φαρμακευτικής σας αγωγής και της διατροφής σας καθώς και διακοπή του καπνίσματος.

Διεγχειρητικά

Η επέμβαση της ρυτιδοπλαστικής περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

 1. Αναισθησία
  Η αναισθησία που χορηγείται είναι συνήθως γενική. Ενδέχεται όμως να χρησιμοποιηθούν και άλλες μορφές αναισθησίας ανάλογα με την έκταση του προβλήματος και την γενική κατάσταση της υγείας. Ο γιατρός σας θα σας συστήσει την καλύτερη επιλογή για εσάς.
 2. Τομές και επέμβαση
  Μια κλασική επέμβαση ρυτιδοπλαστικής περιλαμβάνει εκατέρωθεν τομές που ξεκινούν μέσα από το τριχωτό της κεφαλής στα πλάγια, μπροστά από τα αυτιά και στη συνέχεια πίσω τους και τέλος πάλι στο τριχωτό της κεφαλής. Το δέρμα αποκολλάται και από τις δύο μεριές προς τα χείλη και προς τον λαιμό και στη συνέχεια τραβιέται προς τα άνω και πίσω. Η περίσσεια κόβεται και αφαιρείται. Στη συνέχεια τοποθετούνται μερικά ράμματα ανόρθωσης ή αφαιρείται ή ράβεται διπλωμένο τμήμα του υποκείμενου ιστού. Μια δεύτερη τομή κάτω από το πηγούνι μπορεί να είναι απαραίτητη για την περαιτέρω βελτίωση του λαιμού δια μέσου της οποίας τοποθετούνται εσωτερικά ράμματα σύσφιγξης. Εκτός από την κλασική ρυτιδοπλαστική αναφέρονται και χρησιμοποιούνται και άλλες τεχνικές ανάλογα με το πρόβλημα. Ο Πλαστικός χειρουργός σας θα σας προτείνει την καταλληλότερη λύση για εσάς.
 3. Συρραφή
  Τοποθετούνται απορροφήσιμα και μη απορροφήσιμα ράμματα καθώς και σε μερικές περιοχές μπορεί να τοποθετηθούν μεταλλικά clips τα οποία αφαιρούνται σε 1-2 εβδομάδες. Η χρήση παροχετεύσεων είναι αρκετές φορές απαραίτητη για την συλλογή υγρών.

Μετεγχειρητικά

Μετά την επέμβαση ακολουθεί συνήθως πιεστική περιφερική επίδεση και παγοθεραπεία και τοποθετείται ένας ελαστικός νάρθηκας για την μείωση κατά το δυνατόν του οιδήματος και της πιθανότητας αιματωμάτων. Το οιδημα και οι μελανιές διαρκούν περίπου δύο εβδομάδες και σε μερικές περιπτώσεις ίσως και περισσότερο.

Θα πρέπει να σας δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες για τη φροντίδα του χειρουργικού τραύματος, τη φαρμακευτική αγωγή, και για τις επισκέψεις που θα χρειαστούν μετεγχειρητικά για την παρακολούθηση της επέμβασης από τον πλαστικό χειρουργό σας καθώς και για την ατομική σας υγιεινή, την επανέναρξη της σωματικής άσκησης και την σταδιακή επανένταξη στην καθημερινότητα.

Τα αποτελέσματα μετά την επέμβαση θα είναι μόνιμα αλλά επηρεάζονται σε ένα βαθμό σε βάθος χρόνου από την ηλικία, τη σωματική άσκηση και τις μεγάλες μεταβολές του βάρους. Ο Πλαστικός Χειρουργός σας θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για την βελτιστοποίηση και την μακροβιότητα του αποτελέσματος καθώς και για την φροντίδα των ουλών.