Η κοιλιοπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται το περισσευούμενο δέρμα μαζί με το υποδόριο λίπος στο κατώτερο μέρος της κοιλιάς και στις περισσότερες περιπτώσεις, αποκαθιστάται και το μυϊκό κοιλιακό τοίχωμα.

Μια επίπεδη κοιλιακή χώρα μπορεί να επιτευχθεί με την άσκηση και τον έλεγχο του βάρους. Πολλές φορές όμως αυτές οι μέθοδοι δεν μπορούν να επιτύχουν αυτό το αποτέλεσμα λόγω της χαλάρωσης του δέρματος από διάφορες αιτίες όπως:

 • Η Γήρανση
 • Η Κληρονομικότητα
 • Η Εγκυμοσύνη
 • Προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις
 • Σημαντικές διακυμάνσεις στο βάρος

Θα πρέπει να τονιστεί εδώ ότι η κοιλιοπλαστική δεν είναι μια επέμβαση που χρησιμοποιείται για την απώλεια βάρους και δεν υποκαθιστά ένα κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης.

Προεγχειρητικά, με τον Πλαστικό Χειρουργό σας θα συζητήσετε για:

 • Το ιατρικό ιστορικό σας
 • Τυχόν παθήσεις, αλλεργίες σε φάρμακα
 • Τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή, αλκοόλ, κάπνισμα
 • Προηγούμενες επεμβάσεις
 • Πιθανούς παράγοντες κινδύνου
 • Τις χειρουργικές επιλογές σας ανάλογα με την μέθοδο
 • Τα πιθανά αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης και τις πιθανές επιπλοκές.

Τέλος, συνήθως λαμβάνονται προεγχειρητικές φωτογραφίες για τη μελέτη της επέμβασης αλλά και για λόγους σύγκρισης μετεγχειρητικά.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε όλες τις πτυχές της διαδικασίας της επέμβασης σας και να λύσετε όλες τις απορίες με τον Πλαστικό Χειρουργό σας έχοντας κατα νου ότι θα υποβληθείτε σε μια χειρουργική επέμβαση για την βελτίωση του σώματος σας. Η απόφαση για την επέμβαση σας θα πρέπει να είναι απόλυτα προσωπική χωρίς να επηρρεάζεστε από το περιβάλλον σας ή συγκεκριμένες καταστάσεις του προσωπικού σας βίου. Μην ξεχνάτε ότι η επέμβαση στην οποία θα υποβληθείτε είναι χειρουργική, περιλαμβάνει ουλές και οι προσδοκίες σας θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές.Ο Πλαστικός Χειρουργός σας θα σας βοηθήσει σε αυτό, αναλύοντας σας επακριβώς τα βήματα της επέμβασης αυτής καθώς και τα προσδοκόμενα αποτελέσματα.

Για την λήψη της απόφασης σας θα πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας τα παρακάτω:

 • Είστε όντως Πλαστικός Χειρουργός με αναγνωρισμένο τίτλο ειδικότητας στην Ελλάδα και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής;
 • Είμαι καλός/καλή υποψήφιος/α για αυτή τη διαδικασία όσον αφορά τη γενική κατάσταση της υγείας μου και με βάση το πρόβλημά μου;
 • Πού και πώς θα πραγματοποιήσετε την επέμβαση μου;
 • Τι χειρουργική τεχνική συνιστάται για μένα;
 • Πόσο καιρό ανάρρωσης υπολογίζετε μετεγχειρητικά, και τι είδους βοήθεια θα χρειαστώ κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης μου;
 • Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι επιπλοκές που σχετίζονται με τη διαδικασία μου;
 • Πώς αντιμετωπίζονται οι πιθανές επιπλοκές;
 • Πώς επηρρεάζεται το αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου;
 • Πότε μπορώ να επανέλθω στην καθημερινή μου δραστηριότητα και στην σωματική άσκηση;

Πριν το χειρουργείο μπορεί να σας ζητηθεί πλήρης κλινικοεργαστηριακός έλεγχος, ρύθμιση της φαρμακευτικής σας αγωγής και της διατροφής σας καθώς και διακοπή του καπνίσματος.

Διεγχειρητικά

Η επέμβαση της κοιλιοπλαστικής περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

 1. Αναισθησία
  Η αναισθησία που χορηγείται είναι συνήθως γενική. Ενδέχεται όμως να χρησιμοποιηθούν και άλλες μορφές αναισθησίας. Ο γιατρός σας θα σας συστήσει την καλύτερη επιλογή για εσάς.
 2. Τομές και επέμβαση
  Οι τομές στην κοιλιοπλαστική είναι δύο οριζόντιες που ενώνονται στο πλάϊ. Η μία είναι πάνω από τον ομφαλό και η δεύτερη πάνω από το εφηβαίο. Ακόμη μια τομή γίνεται γύρω από τον ομφαλό. Η περίσσεια του δέρματος και του υποκείμενου λίπους αφαιρείται ενώ η δομή του ομφαλού αποκόπτεται κυκλοτερώς και παραμένει στη θέση της. Το δέρμα πάνω από την περιοχή του ομφαλού έως τις πλευρές ανασηκώνεται από το κοιλιακό τοίχωμα. Στη συνέχεια συμπλησιάζονται εάν είναι αναγκαίο οι κοιλιακοί μύες και το δέρμα κατεβαίνει έως την κάτω τομή. Μια νέα τομή σαν οπή πραγματοποιείται για την νέα θέση του ομφαλού. Η τεχνική ενδέχεται να είναι διαφορετική ανάλογα με το πρόβλημα καθώς και να περιλαμβάνει και κάθετη ουλή ιδίως έπειτα από μαζική απώλεια βάρους.
 3. Συρραφή
  Οι δύο τομές συρράπτονται μεταξύ τους και ο ομφαλός ο οποίος είχε αφεθεί στο κοιλιακό τοίχωμα ράβεται στην νέα του θέση πάνω στο δέρμα που τραβήχτηκε προς τα κάτω και στη νέα οπή.Τα ράμματα είναι συνήθως απορροφήσιμα και δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν εκτός από μερικά πέριξ της περιοχής του ομφαλού που συνήθως είναι μη απορροφήσιμα. Η χρήση δύο παροχετεύσεων για τη συλλογή οποιασδήποτε περίσσειας αίματος ή υγρού των είναι απαραίτητη.

Μετεγχειρητικά

Μετά την επέμβαση ακολουθεί επίδεση της κοιλιακής χώρας και συνήθως τοποθετείται μια ελαστική ζώνη κοιλίας που ασκεί πίεση για την επιτάχυνση της επούλωσης και την μείωση του οιδήματος και της πιθανότητας αιματωμάτων.

Θα πρέπει να σας δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες για τη φροντίδα του χειρουργικού τραύματος, τη φαρμακευτική αγωγή, και για τις επισκέψεις που θα χρειαστούν μετεγχειρητικά για την παρακολούθηση της επέμβασης από τον πλαστικό χειρουργό σας καθώς και για την ατομική σας υγιεινή, την επανέναρξη της σωματικής άσκησης και την σταδιακή επανένταξη στην καθημερινότητα.

Τα αποτελέσματα μετά την επέμβαση θα είναι μόνιμα αλλά επηρρεάζονται σε ένα βαθμό σε βάθος χρόνου από πιθανές μεγάλες μεταβολές βάρους, την ηλικία και την σωματική άσκηση. Ο Πλαστικός Χειρουργός σας θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για την βελτιστοποίηση και την μακροβιότητα του αποτελέσματος καθώς και για την φροντίδα των ουλών.