Η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση κατά την οποία διορθώνονται οι όποιες ανατομικές ανωμαλίες της μύτης που έρχονται σε δυσαρμονία με το υπόλοιπο πρόσωπο.

Η έννοια της αρμονίας είναι πολλές φορές κάτι το υποκειμενικό παρά ορισμένους κανόνες αντικειμενικής αίσθησης της αρμονίας που μας τις υπαγορεύει η ίδια η φύση. Για το λόγο αυτό, το προσδοκώμενο αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι ένας συνδυασμός της επιθυμίας του ασθενούς, των προτάσεων του Πλαστικού Χειρουργού αλλά και αυτού που είναι τεχνικά εφικτό, με βάση τη συγκεκριμένη ανατομία του συγκεκριμένου ασθενούς κάθε φορά. Ταυτόχρονα μαζί με την εξωτερική εμφάνιση είναι εφικτό να διορθωθούν και προβλήματα αναπνοής λόγω σκολίωσης ρινικού διαφράγματος, υπερτροφικών ρινικών κογχών ή άλλων ανατομικών ανωμαλιών.

Προεγχειρητικά, με τον Πλαστικό Χειρουργό σας θα συζητήσετε για:

 • Το ιατρικό ιστορικό σας
 • Τυχόν παθήσεις, αλλεργίες σε φάρμακα
 • Τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή, αλκοόλ, κάπνισμα
 • Προηγούμενες επεμβάσεις
 • Πιθανούς παράγοντες κινδύνου
 • Τις χειρουργικές επιλογές σας ανάλογα με την μέθοδο
 • Τα πιθανά αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης και τις πιθανές επιπλοκές.

Τέλος, συνήθως λαμβάνονται προεγχειρητικές φωτογραφίες για τη μελέτη της επέμβασης αλλά και για λόγους σύγκρισης μετεγχειρητικά.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε όλες τις πτυχές της διαδικασίας της επέμβασης σας και να λύσετε όλες τις απορίες με τον Πλαστικό Χειρουργό σας έχοντας κατα νου ότι θα υποβληθείτε σε μια χειρουργική επέμβαση για την βελτίωση της εμφάνισης σας. Η απόφαση για την επέμβαση σας θα πρέπει να είναι απόλυτα προσωπική χωρίς να επηρρεάζεστε από το περιβάλλον σας ή συγκεκριμένες καταστάσεις του προσωπικού σας βίου. Μην ξεχνάτε ότι η επέμβαση στην οποία θα υποβληθείτε είναι χειρουργική, περιλαμβάνει ουλές, έστω και ανεπαίσθητες στη συγκεκριμένη περίπτωση και οι προσδοκίες σας θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές. Ο Πλαστικός Χειρουργός σας θα σας βοηθήσει σε αυτό, αναλύοντας σας επακριβώς τα βήματα της επέμβασης αυτής καθώς και τα προσδοκόμενα αποτελέσματα.

Για την λήψη της απόφασης σας θα πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας τα παρακάτω:

 • Είστε όντως Πλαστικός Χειρουργός με αναγνωρισμένο τίτλο ειδικότητας στην Ελλάδα και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής;
 • Είμαι καλός/καλή υποψήφιος/α για αυτή τη διαδικασία όσον αφορά τη γενική κατάσταση της υγείας μου και με βάση το πρόβλημά μου;
 • Πού και πώς θα πραγματοποιήσετε την επέμβαση μου;
 • Τι χειρουργική τεχνική συνιστάται για μένα;
 • Πόσο καιρό ανάρρωσης υπολογίζετε μετεγχειρητικά, και τι είδους βοήθεια θα χρειαστώ κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης μου;
 • Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι επιπλοκές που σχετίζονται με τη διαδικασία μου;
 • Πώς αντιμετωπίζονται οι πιθανές επιπλοκές;
 • Πώς επηρρεάζεται το αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου;
 • Πότε μπορώ να επανέλθω στην καθημερινή μου δραστηριότητα και στην σωματική άσκηση;

Πριν το χειρουργείο μπορεί να σας ζητηθεί πλήρης κλινικοεργαστηριακός έλεγχος, ρύθμιση της φαρμακευτικής σας αγωγής και της διατροφής σας καθώς και διακοπή του καπνίσματος.

Διεγχειρητικά

Η επέμβαση της ρινοπλαστικής περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

 1. Αναισθησία
  Η αναισθησία που χορηγείται είναι συνήθως γενική. Ενδέχεται όμως να χρησιμοποιηθούν και άλλες μορφές αναισθησίας. Ο γιατρός σας θα σας συστήσει την καλύτερη επιλογή για εσάς.
 2. Τομές και επέμβαση
  Η ρινοπλαστική γίνεται είτε με κλειστή διαδικασία, όπου οι τομές κρύβονται μέσα στη μύτη, είτε με ανοιχτή διαδικασία, όπου γίνεται μια πολύ μικρή τομή στη στυλίδα, τη στενή λωρίδα ιστού που χωρίζει τα ρουθούνια. Μέσα από αυτές τις τομές, το δέρμα που καλύπτει τα ρινικά οστά και τους χόνδρους αποκολλάται, επιτρέποντας την πρόσβαση για την αναδιαμόρφωση του οστεοχόνδρινου σκελετού της μύτης. Μια μεγάλη μύτη μπορεί να μειωθεί με την αφαίρεση οστικών ή χόνδρινων τμημάτων. Σε μερικές περιπτώσεις όμως, ενδέχεται να χρειαστεί προσθήκη χόνδρινων τμημάτων που μπορεί να προέρχονται είτε από το διάφραγμα ή από τα αυτιά ή από τις πλευρές. Αφαίρεση δέρματος μπορεί να χρειαστεί σε περιπτώσεις αναγκαιότητας μείωσης των ρωθώνων.
 3. Συρραφή
  Οι τομές συρράπτονται με απορροφήσιμα και μη απόρροφήσιμα ράμματα τα οποία συνήθως αφαιρούνται έπειτα από μία εβδομάδα περίπου.

Μετεγχειρητικά

Μετά την επέμβαση ακολουθεί τοποθέτηση ταμπόν εντός των ρωθώνων και ενός εξωτερικού νάρθηκα. Συνήθως ακολουθεί παγοθεραπεία. Οιδήματα και εκχυμώσεις ενδέχεται να παρατηρηθούν.Τα ταμπόν αφαιρούνται σε 2-3 ημέρες και ο νάρθηκας μετά από 7-12 ημέρες. Τα αποτελέσματα είναι συνήθως αρκετά εμφανή αμέσως μετά την αφαίρεση του νάρθηκα όμως η μύτη είναι πρησμένη και θα συνεχίζει να ξεπρήζεται τουλάχιστον για έναν χρόνο.Το μεγαλύτερο ποσοστό του οιδήματος όμως θα έχει υποχωρήσει σε μερικές εβδομάδες.

Θα πρέπει να σας δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες για τη φροντίδα του χειρουργικού τραύματος, τη φαρμακευτική αγωγή, και για τις επισκέψεις που θα χρειαστούν μετεγχειρητικά για την παρακολούθηση της επέμβασης από τον πλαστικό χειρουργό σας καθώς και για την ατομική σας υγιεινή, την επανέναρξη της σωματικής άσκησης και την σταδιακή επανένταξη στην καθημερινότητα.

Τα αποτελέσματα μετά την επέμβαση θα είναι μόνιμα αλλά επηρρεάζονται σε ένα βαθμό σε βάθος χρόνου κυρίως από την ηλικία. Ο Πλαστικός Χειρουργός σας θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για την βελτιστοποίηση και την μακροβιότητα του αποτελέσματος καθώς και για την φροντίδα των ουλών.