Η επέμβαση της μειωτικής μαστεκτομής περιλαμβάνει την αφαίρεση της περίσσειας δέρματος, λίπους και αδενικού ιστού σε περιπτώσεις μεγαλομαστίας και την ανακατασκευή μικρότερων μαστών.

Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται για αισθητικούς λόγους με στόχο τη δημιουργία ενός στήθους σε αναλογία με το υπόλοιπο σώμα αλλά και για ιατρικούς λόγους όπως η εξάλειψη λειτουργικών ενοχλημάτων, δηλαδή πόνους στην πλάτη, στον αυχένα και τους ώμους καθώς και δερματικές βλάβες κάτω από τον μαστό λόγω της τριβής. Υπάρχουν επίσης και κοινωνικοί λόγοι αλλά και λόγοι αδυναμίας έντονης σωματικής άσκησης και εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων με ευκολία.

Προεγχειρητικά, με τον Πλαστικό Χειρουργό σας θα συζητήσετε για:

 • Το ιατρικό ιστορικό σας
 • Τυχόν παθήσεις, αλλεργίες σε φάρμακα
 • Τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή, αλκοόλ, κάπνισμα
 • Προηγούμενες επεμβάσεις
 • Πιθανούς παράγοντες κινδύνου
 • Τις χειρουργικές επιλογές σας ανάλογα με την μέθοδο
 • Τα πιθανά αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης και τις πιθανές επιπλοκές.

Τέλος, συνήθως λαμβάνονται προεγχειρητικές φωτογραφίες για τη μελέτη της επέμβασης αλλά και για λόγους σύγκρισης μετεγχειρητικά.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε όλες τις πτυχές της διαδικασίας της επέμβασης σας και να λύσετε όλες τις απορίες με τον Πλαστικό Χειρουργό σας έχοντας κατα νου ότι θα υποβληθείτε σε μια χειρουργική επέμβαση για την βελτίωση του σώματος σας. Η απόφαση για την επέμβαση σας θα πρέπει να είναι απόλυτα προσωπική χωρίς να επηρρεάζεστε από το περιβάλλον σας ή συγκεκριμένες καταστάσεις του προσωπικού σας βίου. Μην ξεχνάτε ότι η επέμβαση στην οποία θα υποβληθείτε είναι χειρουργική, περιλαμβάνει ουλές και οι προσδοκίες σας θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές.Ο Πλαστικός Χειρουργός σας θα σας βοηθήσει σε αυτό, αναλύοντας σας επακριβώς τα βήματα της επέμβασης αυτής καθώς και τα προσδοκόμενα αποτελέσματα.

Για την λήψη της απόφασης σας θα πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας τα παρακάτω:

 • Είστε όντως Πλαστικός Χειρουργός με αναγνωρισμένο τίτλο ειδικότητας στην Ελλάδα και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής;
 • Είμαι καλός/καλή υποψήφιος/α για αυτή τη διαδικασία όσον αφορά τη γενική κατάσταση της υγείας μου και με βάση το πρόβλημά μου;
 • Πού και πώς θα πραγματοποιήσετε την επέμβαση μου;
 • Τι χειρουργική τεχνική συνιστάται για μένα;
 • Πόσο καιρό ανάρρωσης υπολογίζετε μετεγχειρητικά, και τι είδους βοήθεια θα χρειαστώ κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης μου;
 • Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι επιπλοκές που σχετίζονται με τη διαδικασία μου;
 • Πώς αντιμετωπίζονται οι πιθανές επιπλοκές;
 • Πώς επηρρεάζεται το αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου;
 • Πότε μπορώ να επανέλθω στην καθημερινή μου δραστηριότητα και στην σωματική άσκηση;

Πριν το χειρουργείο μπορεί να σας ζητηθεί πλήρης κλινικοεργαστηριακός έλεγχος, ρύθμιση της φαρμακευτικής σας αγωγής και της διατροφής σας καθώς και διακοπή του καπνίσματος.

Διεγχειρητικά

Η επέμβαση της μειωτικής μαστών περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

 1. Αναισθησία
  Η αναισθησία που χορηγείται είναι συνήθως γενική. Ενδέχεται όμως να χρησιμοποιηθούν και άλλες μορφές αναισθησίας, συνήθως συμπληρωματικά. Ο γιατρός σας θα σας συστήσει την καλύτερη επιλογή για εσάς.
 2. Τομές και επέμβαση
  Αρχικά οι τομές έχουν σχήμα «κλειδαρότρυπας» ή είναι κάθετου ωοειδούς σχήματος ώστε να αφαιρεθεί η περίσσεια αλλά να υπάρχει η δυνατότητα με τους εναπομείναντες ιστούς να δημιουργηθεί ξανά ένας μαστός με κανονικό σχήμα. Οι τελικές τομές που απομένουν είναι μία κυκλοτερής πέριξ της θηλής και άλλη μία κάτω από τη θηλή η οποία θα είναι είτε μία κάθετη τομή, ή σε σχήμα ανεστραμμένου «Τ» ή σε σχήμα «J». Μετά τις αρχικές τομές αφαιρείται ο πλεονάζων ιστός συνήθως περιφερικά ενώ το σύμπλεγμα θηλής-θηλαίας άλω διατηρείται ανέπαφο κεντρικά μαζί με τους ιστούς που υποστηρίζουν την αιμάτωση του. Η θηλή τοποθετείται στη νέα της θέση, η οποία είναι πιο υψηλή, οπότε επιτυγχάνεται και ένα αποτέλεσμα ανόρθωσης και τα περιφερικά τμήματα που έχουν απομείνει ενώνονται με το κεντρικό. Η διάμετρος της θηλαίας άλω είναι συνήθως μεγενθυμένη οπότε και μειώνεται στο φυσιολογικό με την επέμβαση αυτή. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, της λεγόμενης γιγαντομαστίας, ενδέχεται το σύμπλεγμα θηλής-θηλαίας άλω να αφαιρεθεί και να επανατοποθετηθεί στη νέα του θέση ως ελεύθερο μόσχευμα. Πέραν των περιγραφομένων τεχνικών υπάρχουν και άλλες τεχνικές που μπορεί να εφαρμοστούν.
 3. Συρραφή
  Η συρραφή των τομών πραγματοποιείται σε πολλά στρώματα και τα ράμματα τα οποία χρησιμοποιούνται είναι συνήθως απορροφήσιμα. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν παροχετεύσεις για τη συλλογή υγρών.

Μετεγχειρητικά

Μετά την επέμβαση ακολουθεί επίδεση των μαστών και συνήθως τοποθετείται ένας ειδικός στηθόδεσμος.

Θα πρέπει να σας δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες για τη φροντίδα του χειρουργικού τραύματος, τη φαρμακευτική αγωγή, και για τις επισκέψεις που θα χρειαστούν μετεγχειρητικά για την παρακολούθηση της επέμβασης από τον πλαστικό χειρουργό σας καθώς και για την ατομική σας υγιεινή, την επανέναρξη της σωματικής άσκησης και την σταδιακή επανένταξη στην καθημερινότητα.

Τα αποτελέσματα μετά την επέμβαση θα είναι μόνιμα αλλά επηρρεάζονται σε ένα βαθμό σε βάθος χρόνου από πιθανές μεγάλες μεταβολές βάρους, την ηλικία και την σωματική άσκηση. Οι ουλές ξεθωριάζουν σε φυσιολογικές καταστάσεις με την πάροδο του χρόνου και γίνονται ολοένα και πιο δυσδιάκριτες. Ο Πλαστικός Χειρουργός σας θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για την βελτιστοποίηση και την μακροβιότητα του αποτελέσματος καθώς και για την φροντίδα των ουλών.