Στον ανθρώπινο οργανισμό είναι δυνατόν να αναπτυχθούν όγκοι στο δέρμα αλλά και στα μαλακά μόρια (λίπος, μύες) όπως και στο υπόλοιπο σώμα.

Οι όγκοι αυτοί μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις. Οι καλοήθεις όγκοι όπως για παράδειγμα ένα λίπωμα, ένας σπίλος (ελιά) ή μια κύστη θεραπεύονται συνήθως απλά με την εκτομή τους και με άμεση σύγκλιση και συρραφή. Οι κακοήθεις όγκοι όπως συνηθέστερα το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα,το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, το μελάνωμα και το σάρκωμα απαιτούν μεγαλύτερο εύρος εκτομής κατά περίπτωση. Σε αρκετές περιπτώσεις ακολουθείται και συμπληρωματική θεραπεία με φάρμακα ή ακτινοβολία ή και λεμφαδενικός καθαρισμός. Πέραν των παραπάνω η Επανορθωτική Πλαστική Χειρουργική καλείται να αντιμετωπίσει και όγκους που αναπτύσσονται και στα χείλη, στην γλώσσα, στους σιελογόνους αδένες, στα γεννητικά όργανα και γύρω από τον πρωκτό και να αποκαταστήσει τα ελλείμματα που θα προκύψουν.

Προεγχειρητικά, με τον Πλαστικό Χειρουργό σας θα συζητήσετε για:

 • Το ιατρικό ιστορικό σας
 • Τυχόν παθήσεις, αλλεργίες σε φάρμακα
 • Τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή, αλκοόλ, κάπνισμα
 • Προηγούμενες επεμβάσεις
 • Πιθανούς παράγοντες κινδύνου
 • Τις χειρουργικές επιλογές σας ανάλογα με την μέθοδο
 • Τα πιθανά αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης και τις πιθανές επιπλοκές.

Τέλος, συνήθως λαμβάνονται προεγχειρητικές φωτογραφίες για τη μελέτη της επέμβασης αλλά και για λόγους σύγκρισης μετεγχειρητικά.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε όλες τις πτυχές της διαδικασίας της επέμβασης σας και να λύσετε όλες τις απορίες με τον Πλαστικό Χειρουργό σας έχοντας κατα νου ότι θα υποβληθείτε σε μια χειρουργική επέμβαση. Η απόφαση για την επέμβαση σας θα πρέπει να είναι απόλυτα προσωπική χωρίς να επηρρεάζεστε από το περιβάλλον σας ή συγκεκριμένες καταστάσεις του προσωπικού σας βίου και να έχετε κατανοήσει πλήρως τα βήματα που θα ακολουθηθούν. Μην ξεχνάτε ότι η επέμβαση στην οποία θα υποβληθείτε είναι χειρουργική, περιλαμβάνει ουλές και οι προσδοκίες σας θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές έχοντας στον αντίποδα τον λόγο για τον οποίο θα προβείτε σε αυτή την επέμβαση και το προσδοκόμενο όφελος. Ο Πλαστικός Χειρουργός σας θα σας βοηθήσει σε αυτό, αναλύοντας σας επακριβώς τα βήματα της επέμβασης αυτής καθώς και τα προσδοκόμενα αποτελέσματα.

Για την λήψη της απόφασης σας θα πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας τα παρακάτω:

 • Είστε όντως Πλαστικός Χειρουργός με αναγνωρισμένο τίτλο ειδικότητας στην Ελλάδα και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής;
 • Είμαι καλός/καλή υποψήφιος/α για αυτή τη διαδικασία όσον αφορά τη γενική κατάσταση της υγείας μου και με βάση το πρόβλημά μου;
 • Πού και πώς θα πραγματοποιήσετε την επέμβαση μου;
 • Τι χειρουργική τεχνική συνιστάται για μένα;
 • Πόσο καιρό ανάρρωσης υπολογίζετε μετεγχειρητικά, και τι είδους βοήθεια θα χρειαστώ κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης μου;
 • Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι επιπλοκές που σχετίζονται με τη διαδικασία μου;
 • Πώς αντιμετωπίζονται οι πιθανές επιπλοκές;
 • Πώς επηρρεάζεται το αποτέλεσμα και η υγεία μου με την πάροδο του χρόνου;
 • Πότε μπορώ να επανέλθω στην καθημερινή μου δραστηριότητα και στην σωματική άσκηση;

Πριν το χειρουργείο μπορεί να σας ζητηθεί πλήρης κλινικοεργαστηριακός έλεγχος, ρύθμιση της φαρμακευτικής σας αγωγής και της διατροφής σας καθώς και διακοπή του καπνίσματος.

Διεγχειρητικά

 1. Αναισθησία
  Το είδος αναισθησίας ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος και το είδος του όγκου. Μπορεί να είναι από τοπική για μια αφαίρεση ενός σπίλου έως γενική ή και συνδυασμένη για πιο σοβαρές περιπτώσεις
 2. Τομές και επέμβαση
  Οι τομές ποικίλουν και πάλι ανάλογα με το μέγεθος και το είδος του όγκου. Αρκετά συχνά μια ευθεία ή ατρακτοειδής τομή είναι αρκετή για την αφαίρεση του όγκου. Σε πιο σύνθετες όμως περιπτώσεις οι τομές μπορεί να είναι αρκετά μεγάλες και να μην είναι εφικτό να γίνει άμεση σύγκλιση του τραύματος και να δημιουργηθεί ένα δερματικό έλλειμμα. Η Επανορθωτική Πλαστική Χειρουργική έχει τη λύση και στις καταστάσεις αυτές όπως η μεταμόσχευση δέρματος ή η μεταφορά γειτονικών ή μεμακρυσμένων τμημάτων του ίδιου του οργανισμού (κρημνών) προβλέποντας τον τρόπο να κλείσει και το τραύμα και από την περιοχή που πάρθηκαν οι ιστοί.
 3. Συρραφή
  Η συρραφή των τραυμάτων μπορεί να γίνει με κάθε είδος ραμμάτων. Στην περίπτωση που χρησιμοποιηθούν μη απορροφήσιμα ράμματα αυτά στη συνέχεια αφαιρούνται.

Μετεγχειρητικά

Μετά την επέμβαση ακολουθεί επίδεση των τραυμάτων και στην περίπτωση μεταμόσχευσης και της δότριας χώρας. Πολλές φορές είναι απαραίτητη η χρήση παροχετεύσεων για τη συλλογή των υγρών.

Θα πρέπει να σας δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες για τη φροντίδα του χειρουργικού τραύματος και μετέπειτα των ουλών, τη φαρμακευτική αγωγή, και για τις επισκέψεις που θα χρειαστούν μετεγχειρητικά για την παρακολούθηση της επέμβασης από τον πλαστικό χειρουργό σας καθώς και για την ατομική σας υγιεινή, την επανέναρξη της σωματικής άσκησης και την σταδιακή επανένταξη στην καθημερινότητα. Ανάλογα με το είδος του όγκου ο ασθενής μπορεί να ενταχθεί σε ένα πρωτόκολλο μετεγχειρητικών θεραπειών και κλινικοεργαστηριακής παρακολούθησης.