Η παράλυση ή πάρεση του προσώπου εμφανίζεται όταν ένα νεύρο του προσώπου (ονομάζεται προσωπικό νεύρο), το οποίο ελέγχει και ενεργοποιεί τους μύες του, δεν λειτουργεί.
Η παράλυση (μόνιμη ή παροδική) μπορεί να προκύψει από τραύμα, όγκο, ιογενή λοίμωξη ή μπορεί να υπάρχει κατά τη γέννηση. Η έκταση της βλάβης στο νεύρο είναι μεταβλητή. Οι ασθενείς με παράλυση του προσώπου μπορεί να δυσκολεύονται να κλείσουν τα μάτια τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ξηροφθαλμία και βλάβη στον εξωτερικό χιτώνα του ματιού (επιπεφυκότα). Συχνά αντιμετωπίζουν και μεγάλες δυσκολίες στο να χαμογελάσουν, γεγονός που οδηγεί σε ασυμμετρία του προσώπου όπως και να κλείσουν πλήρως το στόμα, με αποτέλεσμα να υπάρχει σιελόρροια ή έξοδος τροφής, προκαλώντας πέραν των λειτουργικών ζητημάτων, μεγάλο ψυχολογικό και κοινωνικό στρες ειδικά κατά τη συναναστροφή τους με άλλους ανθρώπους. Η αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, στις περιπτώσεις που δεν είναι παροδικές και δεν αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή, είναι χειρουργική με χρήση των λεγόμενων στατικών ή δυναμικών τεχνικών.
Στην πρώτη περίπτωση, η δυσκολία στο κλείσιμο των ματιών συνήθως αντιμετωπίζεται τοποθετώντας ένα μικρό βαρίδι χρυσού κάτω από το δέρμα του άνω βλεφάρου, το οποίο επιτρέπει στο μάτι να κλείνει πιο εύκολα και το χαμόγελο μπορεί να ανακατασκευαστεί με μια στατική τεχνική όπου η γωνία του στόματος αναρτάται προς τα πάνω. Αυτό παρέχει συμμετρία σε ηρεμία αλλά χωρίς κίνηση και αρκετές φορές βοηθά και την αντιμετώπιση της σιελόρροιας.
Στην δεύτερη περίπτωση αποκαθίσταται η λειτουργικότητα και έχουμε ένα δυναμικό χαμόγελο. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τη μεταφορά ενός γειτονικού μυός ή ενός μυός από ένα μέρος του σώματος (συνήθως το μηρό) στο πρόσωπο. Στην τελευταία περίπτωση, ο μυς τοποθετείται κάτω από το δέρμα και ενώνεται με τη γωνία του στόματος. Στη συνέχεια, το προσωπικό νεύρο συνδέεται με τον μυ ή εάν το νεύρο δεν είναι λειτουργικό έχει προηγηθεί γέφυρα νεύρωσης με νευρικό μόσχευμα από το άλλο προσωπικό νεύρο και η άκρη της νευρικής γέφυρας συνδέεται με τον μυ. Αυτός ο μυς ενεργοποιείται στη συνέχεια από αυτό το νεύρο και ανυψώνει τη γωνία του στόματος όταν ο ασθενής θελήσει να χαμογελάσει.
Ο στόχος του ειδικά εκπαιδευμένου πλαστικού χειρουργού σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις είναι να αποκαταστήσει στο βαθμό του δυνατού, τις φυσιολογικές λειτουργίες των νεύρων και των μυών, ώστε να επιτευχθεί η αισθητική συμμετρία και κυρίως η λειτουργική αποκατάσταση του προσώπου.