Αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο ο τραυματισμός των παιδιών στους μαλακούς ιστούς ή στα οστά του προσώπου, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν συμμετέχουν σε καλοκαιρινές δραστηριότητες και τείνουν να είναι πιο δραστήρια. Ενώ τις περισσότερες φορές είναι αθώοι οι τραυματισμοί αυτοί, ορισμένα κατάγματα (σπασίματα) των οστών του προσώπου μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά προβλήματα.

Οι πιο συνηθισμένοι από αυτούς τους τραυματισμούς είναι μια σπασμένη μύτη, η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην αναπνοή ή ασυμμετρία στο πρόσωπο. Άλλες περιπτώσεις κατάγματος που χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης περιλαμβάνουν: το σαγόνι (κάτω γνάθο) που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο φαγητό και στην οδοντοστοιχία, το οστό στο μάγουλο που μπορεί να αλλάξει την εμφάνιση του προσώπου και το μέρος του κρανίου γύρω από το μάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διπλωπία και ανωμαλίες στην όραση.

Τις περισσότερες φορές, αυτοί οι τραυματισμοί διαγιγνώσκονται όταν είναι φρέσκοι και διορθώνονται άμεσα. Ωστόσο, μερικές φορές, αυτοί οι τραυματισμοί παραβλέπονται και μπορούν να οδηγήσουν σε μακροχρόνιες παραμορφώσεις του προσώπου ή λειτουργικά προβλήματα. Είτε οξεία είτε χρόνια, η αντιμετώπισή τους απαιτεί προσοχή στη λεπτομέρεια και την ακριβή γνώση της ανατομίας του σκελετού και του μαλακού ιστού από τον πλαστικό χειρουργό, προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία και η εμφάνιση, ειδικά σε παιδιά των οποίων το πρόσωπο εξακολουθεί να μεγαλώνει.

Σε περίπτωση τραυματισμού, συμβουλεύουμε πάντα τους γονείς να μη πράξουν επιπόλαια αλλά να ζητήσουν ιατρική βοήθεια ώστε να προλάβουν τυχόν δυσάρεστες συνέπειες και επιπλοκές στο μέλλον.