Οι ραγάδες είναι ένας τύπος «ουλής» στο δέρμα που μερικές φορές αναφέρονται και ως «ραβδώσεις». Δημιουργούνται όταν προκαλείται μια ρήξη (σχίσιμο) στο χόριο ή στο βαθύτερο στρώμα του δέρματος, συχνά από απότομο τέντωμα του ιστού. Αυτή η ρήξη του κολλαγόνου και της ελαστίνης αφήνει μια μόνιμη ουλή όταν επουλωθεί στην επιφάνεια και σχηματίζεται η ραγάδα όπως τη γνωρίζουμε.

Όταν εμφανίζονται για πρώτη φορά, οι ραγάδες έχουν πολύ σκούρο χρώμα, συχνά μωβ ή κόκκινο. Ενίοτε μπορεί να έχουν μια ανάγλυφη όψη στην επιφάνεια του δέρματος, να πρηστούν ή να προκαλέσουν και φαγούρα. Με την πάροδο του χρόνου, το χρώμα σταδιακά εξασθενεί από έντονο κόκκινο σε ανοιχτόχρωμο και τα σημάδια υποχωρούν είτε στην επιφάνεια του δέρματος ή ακόμα και κάτω από αυτό σχηματίζοντας την ουλή που περιγράφηκε παραπάνω.

Που οφείλονται οι ραγάδες;

Οι ραγάδες εμφανίζονται σε διάφορα μέρη του σώματος (κυρίως στο στομάχι, στο στήθος, στους γλουτούς, στα πλάγια της κοιλιάς, στα μπράτσα) και μπορεί να οφείλονται σε διάφορες αιτίες που συνδέονται με την διάταση (τέντωμα) των ιστών του δέρματος η οποία μπορεί να προκληθεί από:

  • Απότομη αύξηση ύψους
  • Μεγάλη αύξηση βάρους
  • Τη διάταση των ιστών της κοιλιάς κατά την εγκυμοσύνη
  • Ταχεία αύξηση μυϊκής μάζας
  • Ορμονικές διαταραχές (θυροειδής, σακχαρώδης διαβήτης κα)
  • Λήψη κάποιων φαρμάκων όπως πχ κορτικοστεροειδή, κορτιζόνη

Συνήθως, άτομα με οικογενειακό ιστορικό ραγάδων, μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα σε όλες τις παραπάνω συνθήκες

Πώς μπορώ να απαλλαγώ από τις ραγάδες;

Δυστυχώς, όπως μια ουλή οπουδήποτε αλλού στο σώμα, οι ραγάδες είναι μόνιμες. Κατά τα πρώτα στάδια δημιουργίας τους, μια συστηματική μάλαξη (μασάζ) στην περιοχή βοηθάει στη βελτίωση της εμφάνισής τους. Η άσκηση πίεσης στην ουλή ή το τέντωμα του δέρματος μπορεί να επιταχύνει την ωρίμανσή της και να την κάνει πιο ήπια. Συνίσταται μασάζ  τουλάχιστον μια φορά την ημέρα μόλις εμφανιστεί η ουλή η οποία φτάσει στην πλήρη ωρίμανση μετά από περίπου ένα χρόνο.

Εάν το χρώμα των ραγάδων είναι κόκκινο, υπάρχουν κάποιες έρευνες που αναφέρουν ότι συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ και η τρετινοΐνη μπορούν να κάνουν το χρώμα ηπιότερο. Επίσης η ερυθρότητα και οι χρωστικές αλλαγές αντιμετωπίζονται – ως ένα βαθμό – από  laser.

Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουμε ότι ενώ ορισμένες από αυτές τις μεθόδους μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της εμφάνισης, καμία από αυτές δεν θα εξαφανίσει τελείως τις ραγάδες

 

Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να αποφύγω την εμφάνισή τους;

Παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει βρεθεί το προϊόν / ο τρόπος για να προληφθεί η εμφάνιση των ραγάδων, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε το δέρμα σας και να ελαχιστοποιήσετε την εμφάνισή τους.

  • Έλεγχος σωματικού βάρους, ακόμα και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης
  • Ενυδάτωση του δέρματος και του οργανισμού
  • Ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες, πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία
  • Λήψη βιταμίνης C & D
  • Φροντίδα της ραγάδας κατά τα πρώτα στάδια εμφάνισής της

Υπάρχουν χειρουργικές επιλογές για την απαλλαγή από τις ραγάδες;

Κοιλιοπλαστική:

Στην περίπτωση εμφάνισης ραγάδων στην περιοχή της κάτω κοιλιακής χώρας μετά την εγκυμοσύνη, τότε η πλαστική χειρουργική μπορεί να βοηθήσει στο να απαλλαγείτε από αυτές. Με την επέμβαση της κοιλιοπλαστικής, αφαιρείται μόνιμα το δέρμα κάτω από τον ομφαλό και αντικαθίσταται με το άνω δέρμα για να προσφέρει μια πιο σφιχτή κοιλιά με εμφάνιση απαλλαγμένη από τις ραγάδες που είχαν δημιουργηθεί.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες για την επέμβαση καθώς και για το τι πρέπει να γνωρίζετε πριν και μετά την ημέρα του χειρουργείου πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://hespras.gr/el/audience-area/aesthetic-plastic-surgery/239-tummy-tuck-el

Ανόρθωση στήθους:

Σε περίπτωση εμφάνισης ραγάδων στους μαστούς και στο δέρμα γύρω τους, η ανόρθωσή τους βοηθάει στην «εξαφάνιση» των ραγάδων. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης αφαιρείται το περιττό δέρμα και ο ιστός από την περιοχή. Συνεπώς οι ραγάδες είτε αφαιρούνται τελείως είτε «κλείνουν» μεταξύ τους και έχουμε ένα πιο σφριγηλό δέρμα ανορθώνοντας ταυτόχρονα τους μαστούς.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες για την επέμβαση καθώς και για το τι πρέπει να γνωρίζετε πριν και μετά την ημέρα του χειρουργείου πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://hespras.gr/el/audience-area/aesthetic-plastic-surgery/226-breast-lift-el

 

Ανόρθωση γλουτών:

Κατά την ανόρθωση των γλουτών γίνεται σύγκλιση του δέρματος και αφαιρείται το περιττό λίπος από την περιοχή. Κατά τη διαδικασία αυτή, η περιοχή στην οποία έχουμε την εμφάνιση των ραγάδων είτε αφαιρείται τελείως είτε καλύπτεται.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες για την επέμβαση καθώς και για το τι πρέπει να γνωρίζετε πριν και μετά την ημέρα του χειρουργείου πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://hespras.gr/el/audience-area/aesthetic-plastic-surgery/717-gloutoi-el

 

Πώς μπορώ να ενημερωθώ αναλυτικά για τις παραπάνω επιλογές;

Πριν προχωρήσετε σε οποιοδήποτε είδος επέμβασης για να απαλλαγείτε από τις ανεπιθύμητες ραγάδες, φροντίστε να συμβουλευτείτε τον Πλαστικό Χειρουργό σας, για να συζητήσετε τις προσδοκίες και επιθυμίες σας, τι περιλαμβάνει η επέμβαση, πώς πρέπει να προετοιμαστείτε για αυτήν, τις πιθανές επιπλοκές και τι μπορείτε να περιμένετε κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.

Εάν πιστεύετε ότι κάποια από τις παραπάνω επεμβάσεις ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες και επιθυμίες, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να κλείσετε μια συνάντηση για τη συμβουλευτική διαδικασία με τον Πλαστικό Χειρουργό σας από τον οποίο θα ενημερωθείτε σωστά για την ασφάλεια της όλης διαδικασίας και το τελικό αποτέλεσμα που πρέπει να προσδοκάτε. Ένας έμπειρος πιστοποιημένος Πλαστικός Χειρουργός, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής και το εξειδικευμένο προσωπικό του είναι επιλογή ασφάλειας και επιτυχίας. Για την ασφάλεια σας, επιλέξτε τον Πλαστικό Χειρουργό σας από εδώ : https://www.hespras.gr/el/members